בדיקת אחוזי חמיצות בשמן זית

בדיקת אחוזי חמיצות בשמן זית

שמן זית כתית

שמן שהופק אך ורק מפרי של עץ הזית באמצעים מכניים או פיזיים אחרים, בתנאים מיוחדים ובמיוחד תנאי חום שאינם מביאים לשינויים בשמן אשר לא עבר כל טיפול אחר חוץ משטיפה, גריסה, ערבוב, הפרדה וסינון.

מיון שמני הזית

·       שמן זית כתית-Virgin

·       שמן זית מזוכך- Refined

·       שמן זית זך- Pure

·       שמן גפת זית- Pomacae


מיון שמן זית כתית לקבוצות לפי ארגון שמן הזית העולמי

·       שמן זית כתית מעולה- כאשר החומציות אינה עולה על 0.8%.

·       שמן זית כתית (משובח)- חומציות בין 0.8%-1.5%.

·       שמן זית כתית רגיל- חומציות בין 1.5%-3%.

·       שמן זית כתית למאור- חומציות עולה על 3.3%.


בדיקת חומציות שומן חופשיות-
FFA ריאגנטים

חומרים:

·       פטרול אתר 40 - 60 AR- 1 ליטר

·       איזו פרופיל אלכוהול AR-1 ליטר

·       פנול פטלאין 1% - 1 ליטר

·       סודיום הידרוקסיד 1N- 1 ליטר


הכנת הממיס:

·       למזוג בעזרת משפך את הפטרול אתר לתוך בקבוק מדידה (עד לקו שעל צוואר הבקבוק) -  250 מ"ל

·       למזוג כמות זהה של איזו פרופיל אלכוהול לתוך כוס של  1 ליטר

·       לערבב היטב בעזרת מקל בחישה מזכוכית

·       למזוג את התערובת לתוך בקבוק החום של החצי ליטר בעזרת משפך זכוכית

·       להדביק מדבקה שעליה כתוב: לא למאכל – מכיל ממיס תערובת פטרולים אתר 50% ואיזו פרופיל אלכוהול 50%


הכנת סודיום הידרוקסיד לריכוז של
1/60n:

            ·       בעזרת פיפטה בנפח 25 מ"ל ומשאבה המצורפת (לחבר את המשאבה פי-פמפ  לפיפטה ובעזרת הגלגל שאב סודיום הידרוקסיד                 1N עד לנפח 25 מ"ל במדויק)

            ·       לשפוך בתוך קנקן הפלסטיק של 2 ליטר ע"י לחיצה בטובלן המשאבה ע"י כך הנוזל ישפך כולו לתוך קנקן הפלסטיק

            ·       לשפוך מים מזוקקים עד לנפח של 1500 מ"ל במדויק לתוך הקנקן. לערבב היטב את התמיסה בעזרת מוט בחישה מזכוכית.

o      שימו לב! נוזל זה טוב לשימוש עד ל- 3 חודשים. לאחר מכן יש להכין תמיסה חדשה מומלץ  לרשום על הבקבוק את תאריך הכנת התמיסה

            ·       לשפוך את התמיסה בעזרת המשפך לבקבוק חום של 1 ליטר, את העודף לשפוך

            ·       להדביק מדבקה שעליה כתוב: לא למאכל – מכיל סודיום הידרוקסיד N1/60  ולרשום את תאריך ההכנה


בדיקה:

·       לשקול בעזרת משקל 2 או 3 גרם של שמן זית בתוך ארלנמייר של 100 מ"ל. את המאזניים  ואת הארלנמייר הריק לכייל לאפס ל-(0). לשקול במדוייק 2 או 3 גר' של שמן

·       להוסיף לתוך הארלנמייר 25 מ"ל של ממיס תערובת שהוכן מראש, המכיל פטרוליים ואיזופרופיל

·       להוסיף 3 טיפות אינדיקטור פנול פטלאין 1% בעזרת פיפטת פסטר הפלסטיק חד פעמי (קיים באריזת קרטון של 500 יח')

·       לערבב היטב את התערובת רק על ידי סיחרור הארלנמייר

·       לשפוך את תמיסת סודיום ההידרוקסיד לתוך בקבוק הפלסטיק של ביורטת שילינג. לסגור את הפקק היטב וללחוץ את הבקבוק כדי שהביורטה מוט זכוכית המכוייל יתמלא. על הביורטה להתמלא עד הסוף, עד ל-0 בצורה חצי אוטומטית

·       בעזרת הביורטה לטטר, ביד אחת ללחוץ על הברז בעדינות וביד השנייה לסחרר את הארלנמייר. הנוזל סודיום הידרוקסיד 1/60N יישפך לתוך הארלנמייר. צבע הנוזל יתחיל להשתנות לוורוד עד סגול בהיר. להמשיך לטטר עד לשינוי גוון יציב ואז לעצור את הזרימה. שימו לב! לא לשפוך יותר על המידה סודיום הידרוקסיד, כאשר הצבע התייצב לסגור את ברז הביורטה.


נוסחת חישוב:

כמות ה- NaOH  שיצאה מהביורטה   X 0.47  

במ"ל עד לקבלת צבע ורוד                                                                  

--------------------------------------------  = F.F.A%  אחוז חומצות שומן חופשיות   

כמות השמן בגר' ששקלנו בתחילה

(או 2 גרם או 3 גרם לפי שקילה ראשונית)